30 oktober, 2011

En speciell dag

Vilken speciell dag jag haft idag. Jag är ensam hemma. Det har bara hänt en gång tidigare och då skulle jag ha fest. Pappan har tagit barnen på minihöstlov till farmor och farfar, men jag ska jobba imorgon.

Jag startade dagen med en joggingtur i regnet, det kändes fint efteråt! Sedan jobbade jag med min första läsrapport till skrivkursen. Förutom att skriva olika uppgifter ingår det nämligen att läsa 3000 sidor barn- och ungdomslitteratur, för att sedan redovisa. Det var helt underbart att kunna sitta ostörd flera timmar på raken.

Efter detta blev det en tur till en pysselsugen kompis där jag faktiskt fick fart på min gamla stickning. Och jag undrar om jag inte är sugen på att sticka lite till ikväll. Men först väntar jobb med träningsmaterial till Malin och plock med tvätt. Så helt ansvarslös är jag inte ;-)

PS: I fredags var storebror på halloween-disco ...

25 oktober, 2011

En hab-plan rikare

Och vad har vi åstadkommit idag då? Ett par timmars jobb, en hab-plan och en halv uppgift till skrivkursen. Jag jobbade hemifrån för att slippa slänga bort dyrbar tid i resor. Efter lunch kom logopeden, sjuksköterskan och Malins förskolelärare hit. Jag bjöd på kaffe och doppa för att skapa en skön atmosfär inför snack om skolstart, potträning och avsaknad av handledning i Karlstadmodellen (språkträningsmodell). Jag tycker att hab-planen är en bra summering av dagsläget, men det största jobbet kring Malins utveckling står vi själva för tillsammans med förskolan. Men potträningen ska vi köra ihop med habiliteringens sjuksköterska - där får jag erkänna att vi själva går bet. Fortsättning följer på den ...

När det gäller språkträning kan jag glädjande nog berätta att ordlotto-övningen jag tillverkade i helgen var för LÄTT! Malin satte samtliga ord direkt. Vi underskattar hennes förmåga alltför ofta ...

24 oktober, 2011

Träningsmaterial & återblick

Fick lite ny ork för tillverkning av träningsmaterial. Jag håller på med en bok som ska användas för att träna prepositionerna "på" och "under" samt konjunktionen "och". För att få ihop lite roliga illustrationer har jag bland annat fotograferat dockor under bordet och pappan under filten. Malin älskar våra hemmagjorda böcker så det är värt besväret! Jag lägger ut lite bilder när jag är klar.

I dagarna var det tre år sedan jag startade den här bloggen. Det var under ett upprop där det gällde att blogga om Downs syndrom varje dag i oktober "Get It Down, 31 for 21". Och sedan dess har jag bloggat på ... Inte varje dag och inte bara om Downs syndrom, men bloggen fyller en viktig funktion för mig. Och jag har allt några trogna återbesökare. Tack för det!

Här är en länk till ett av mina allra första inlägg: http://malinsmamma.blogspot.com/2008/10/get-it-down-31-for-21-dag-21.html

23 oktober, 2011

En helg igen

Och så rusade en helg förbi! Igår bakade jag halva dagen. Det senaste året har jag bakat i stort sätt allt bröd som går åt i den här familjen. Och det säger jag inte för att framhäva mig själv på något sätt. Bakningen fyller mig med en skön känsla och jag känner mig "rik" med hembakat i frysen. Malin var med avlösaren på bibblan i några timmar så jag kunde baka utan dåligt samvete. Jag hann även med att tillverka material till en av Malins nya övningar, där hon ska träna på att läsa ordbilder. För övrigt tillbringades lördagskvällen i glada vänners lag med god mat, vin och promenadavstånd hem. Tack för det!

Och nu väntar en vecka med många "familjeåtaganden". Vi ska göra hab-plan för Malin och sedan är storebrors fritids stängt en dag.


Idag fick vi besök av min kompis B och hon gjorde fina flätor på Malin. Som Malin njöt av att bli ompysslad.


En "lottobricka" med ord som Malin ska lära sig att läsa. I första hand tränar Malin på att läsa hela ordbilden, inte bokstav för bokstav.

20 oktober, 2011

Tredje gången inte gillt

Det blev inte tredje gången gillt i mina förlagsresponser. Men det blev i varje fall respons och ett riktigt trevligt omdöme. Det känns peppande med kommentarer som "fint flyt", "bra ton" och "återkom gärna". Jag kämpar på och ser fram emot sista uppgiften på min skrivarkurs. Den är nämlingen fri och tänkt att använda till ett längre manusarbete. DÅ kan jag skriva vidare på mina idéer.

Men här kan jag inte skriva vidare idag, det är favvoprogrammet Babel på TV!

18 oktober, 2011

Trött ...

En trött eftermiddag på alla plan. En storebror som inte ville gå till sin aktivitet, en avlösare som inte kunde jobba, en mamma som inte hann att plugga, en pappa som inte var hemma. Och lite ösregn på det!

17 oktober, 2011

Någon som undrar ...

... hur det går med min träning? Jovars, ganska bra! Två gånger i veckan skuttar jag som en gasell på löparslingan och lattjar med fria vikter på gymmet.

Eller är det här lite närmare sanningen? Lufsar i spåret och flåsar i kapp med eventuella älgar och tränar Flex intervall på Friskis med skakande knän och blodsmak i munnen som följd.

Men 2 gånger i veckan är det i varje fall!

16 oktober, 2011

Helgsummering

Vilken händelserik helg ... Malin var hos stödfamiljen under lördagen. Lite ledsam lämning, men sedan hade hon en toppendag med bland annat ett besök till djuraffären. Storebror var på kalas så vi hade faktiskt ett par helt barnfria timmar som ägnades åt ... shopping och trädgårdsarbete! Lördagkvällen spenderade storebror och jag på det stora möbelvaruhuset. Jag har beställt tyg till nya gardiner i vardagsrummet och det fick oss att även byta ut våra förskräckligt blåa cd-hyllor mot en mer sobert vit hylla. Jo, vi tillhör dem som fortfarande köper cd-skivor!

Ett jultips nu i oktober är att det fina tomtebeklädda papperspåsar att köpa på Ikea. Passar väldigt bra till 24 små presenter i december, om ni fortfarande håller på med sån´t.

Söndagen blev ockå en bra dag. Storebror var hos kompisar och mannen monterade den nya hyllan. Malin och jag åkte till stora staden Göteborg och gick på bio med kompisen T-L och hennes mamma. Efter filmen strosade vi ner i Haga, fikade och hittade en lekplats. Efter all denna stadsluft var Malin rätt trött (och hungrig!) men det dåliga humöret kunde avhjälpas med en banan. Tur var det, för sedan åkte vi vidare till nästa begivenhet: spontanmiddag hos storebrors kompisars familj. Och där hade de precis fått hem två kattungar. Malin var fullkomligt salig, hon kramade och klappade med fantastisk ömhet.



Här följer en gäng bilder från vår höstträdgård efter allt fixande med gräsmatta och nya rabatter ... (mest av intresse för farmor, tror jag!)







11 oktober, 2011

Blodprover

Veckan har inletts med vård av förkyld Malin. Mannen och jag har löst av varandra på hemmaplan. Mannen drog en nitlott och fick följa med Malin och ta några blodprover för att kolla gluten, sköldkörtelfunktion och tillväxthormon. Det var verkligen inte populärt! Men man kan inte beskylla Malin för att vara långsint i varje fall. När hon rödgråten och blodig skulle gå därifrån vinkade hon glatt "hejdå" till sköterskan. Och det kändes nog ganska bra för just sköterskan.

08 oktober, 2011

Borrås skåra

Helgens husvagnstur gick om intet då Malin har feber. Hon har ingen hög feber och är ganska pigg, men det känns skönare att vara hemma ändå. I ärlighetens namn har det varit så mycket i veckan att vi inte riktigt hunnit tänka till inför helgen och då blir startsträckan ganska lång.

Storebror hade sett fram emot husvagnsturen och för att hitta på något annat kul drog han och jag på "skattjakt" (www.geocaching.se/) runt Värö. Det är inte ofta vi har egna mamma-son-stunder så det kändes verkligen jättemysigt! Vi letade upp två "skatter" som låg både fint och spännande. Speciellt den i närheten av Borrås skåra, en djup skåra i berget där det går en stig igenom. Ett besök dit kan verkligen rekommenderas, oavsett ärende. Naturen känns magisk och det finns många sägner om platsen. Längst in i skåran hänger en fastkilad sten, den hänger där i ett osynligt sidenband och ska hänga kvar tills den sista människan på jorden passerat. En annan historia är att skåran förr i tiden fungerade som anställningsprov för traktens blivande drängar. Innan jobbet var deras skulle de hoppa över skåran.

Vi hoppade inte, men käkade medhavd lunch och letade fram skatten. Sedan åkte vi till en annan skatt som låg på ett gravfält från bronsåldern. Här är några bilder från utflykten:







06 oktober, 2011

Trots ...

Min andra förlagskontakt på två dagar ... visserligen via mail den här gången, men ändå. Meddelandet innehöll bearbetningstips. Behöver jag påpeka att det är väldigt ovanligt att få personlig respons från ett förlag som inte tänker anta manuset? Jag kanske har hittat min grej - lättläst!

Speciellt lätthanterlig är inte dottern just nu. "Nej", "Sluta prata", "Du är dum", "Inte nu" är fraser som haglar, både hemma och på förskolan. Men det är bara att räkna till tio och glädjas åt att språkutvecklingen går framåt i varje fall ;-)

05 oktober, 2011

Hälsningar från en jäktad bloggare

Om någon händelsevis undrar vart den här bloggaren tagit vägen, så är jag här!

Dagar och kvällar är just nu fyllda med jobb, barn, plugg och skrivande. Förutom kursen Att skriva barnlitteratur, som sannerligen kräver sin insats, går jag en kurs i som heter Sociala medier. Den går på kvartsfart och distans men innebär oerhört mycket arbete. Så istället för att agera I sociala medier, läser jag OM sociala medier. Lyckligtvis är kursen intressant och har ett bra upplägg. Dessutom får jag använda en del av min arbetstid eftersom innehållet ligger väldigt nära mitt dagliga värv.

Idag hände något speciellt ... ett förlag ringde upp mig! Jag hade skickat in ett manus till en "lättläst" bok. Alltså en bok för nybörjarläsaren. Och nej, förlaget ville inte ge ut den eftersom de inte jobbar med böcker för så unga läsare. MEN redaktören tyckte att mitt manus hade potential och tipsade om några andra förlag. Dessutom fick jag en pratstund kring vad just det här förlaget vill satsa mer på. I den trånga världen av författarwannabes är ett sådant här telefonsamtal detsamma som närkontakt av tredje graden. Bara så ni vet ;-)