31 maj, 2011

Cirkus på fritids

Idag är jag en sjukt stolt morsa. Vi har varit på cirkusföreställning på storebrors fritids. Barnen har jobbat med tema "cirkus" hela våren och planerat nummer, övat, fixat kläder o pynt, ritat biljetter och mycket mycket mer. Det har krävts allt från fantasi och uppfinningsrikedom till förmåga att kompromissa och våga.

Jag kan tyvärr inte visa bilder från hela föreställningen eftersom jag inte vill publicera bilder på andras barn (därav "plumparna" på bilden nedan). Men där fanns djur, akrobater, trollkarlar, lindansare, clowner, cirkusarbetare, direktörer, musiker och så en stå-upp-komiker. Och det var storebror! Han berättade roliga historier inför föräldrar, syskon och morföräldrar till 18 barn. Eftersom han inte är den som gärna står i centrum var det oerhört starkt gjort. För ett halvår sedan hade det aldrig hänt.





29 maj, 2011

Mors dag på Liseberg

Vi firade mors dag på Liseberg. Det var inte riktigt därför vi åkte just idag, men det passade bra! Tidigt på säsongen och instabilt väder är bästa tiden att åka dit. Lätt att komma fram med vagn och korta köer till de flesta attraktioner. Storebror tog klivet upp från karusellerna till de riktiga grejorna. Det blev premiär för Flumeride, Colorado och Rabalder (Lilla bergbanan). Och Colorado var bäst - den åkte vi 3 gånger! Och då var det ju lika bra att vi hade på oss regnkläder redan. Malin var lite trött och trivdes ganska bra i vagnen (!) men Farfars bilar är ändå hennes favorit. Det blev 4 varv med den.



26 maj, 2011

Förändringens vindar ...

Så gör jag min sista pluggdag. Mina uppgifter är redan inskickade och det som återstår är att ge respons på några av mina klasskamraters texter. Jag blir lite vankelmodig när det är dags för vardagsförändringar ...

Det har verkligen varit jättekul att plugga. Jag har fått massor av nya idéer till berättelser och jag har testat att skriva texter i helt nya stilar. Jag har också haft värdefull egentid - inte att förglömma hur värdefullt det är! Att jobba halvtid har också varit skönt. Eftersom jag pluggat hemifrån har tempot gått ner i hela familjen. Jag har inte behövt lägga tid på jobbresor, jag har kunnat ta fler vab-dagar och vårdbesök och jag har kunnat både lämna och hämta barnen. Nu ska jag inte gå upp på heltid, jag kommar att jobba 80 procent framöver. Men jag ska ändå upp och iväg till stora staden varje dag.

Och jag vet att jag vänjer mig. Frågan är bara om jag vill det ... Jag hoppas kunna satsa på att skriva mer i framtiden. Jag vill verkligen ge ut en bok. Bli utgiven, kort sagt. Och nu när jag skrivit det i bloggen kan jag inte ta tillbaka det!

Nu ska jag se till att slutföra det sista i kursens virituella klassrum för i eftermiddag ska hela familjen åka på studentuppvaktning till barnens yngsta "storkusin".

22 maj, 2011

Göteborgsvarv och jordgubbsplantor

En hemmahelg rakt av. Pappan sprang Göteborgsvarvet på personbästa 1.49. Han var mycket nöjd och jag är imponerad. Det är ju inte så att vi hinner träna allt för mycket i den här familjen ...

Sedan har några fler stenar i vår mur lagts på plats och jag fick hjälp att plantera några jordgubbsplantor i en pallkrags-rabatt. Perfekt arbetshöjd för två enmetare ;)

20 maj, 2011

Språknörd

Det bor en språknörd och kulturtant i mig ... om någon missat det. Jag tivdes som fisken i vattnet på Språkforum. Det var fantastiskt att se/höra Bob Hansson live, han är precis som man tror (i varje fall på scen). Sedan var det intressant att lyssna till olika språkforskare, bland annat en kvinna som jämförde ungdomars och pensionärers språk på nätet. För att inte tala om Språkrådet! Vilket ställe - där skulle jag vilja jobba. Snacka språknörderi. Gräva sig ner i språkregler och anledningar till varför språket förändras. Det grämer mig verkligen att så många roliga arbetsplatser ligger i Stockholm.

Sedan skulle jag kunna gå omkring på Söder hur länge som helst. Varje paus rusade jag ut för att plöja genom Mariatorgets mysiga affärer. Köpte bland annat Malte Perssons sonetter inspirerade av Stockholms tunnelbana.

Men visst är det skönt att komma hem. Barnen hade längtat, även storebror! Det är nog bra att vara bort lite ibland.

18 maj, 2011

Tisdagsnöjet

Igår kväll roade hela familjen sig på vaccinationsmottagningen. Vi tog 3:e TBE-sprutan. För att slippa cirkusen från förra årets vaccination förberedde jag med en muta på en gång: att åka till leksaksaffären efteråt. Det gick hem hos storebror och med Malin var det inget bekymmer ändå. Men jag undrar om hon inte VALDE sin första riktigt värdefulla leksak igår. En docka, modell Barbie. Den fick ta gosekanins plats i sängen vid läggning och var helt omöjlig att lämna hemma när det var dags att åka till förskolan idag. Det är också utveckling!

Anledningen till att vi tar TBE-vaccinet är att vi semestrade i TBE-land förra sommaren och när vi ändå har påbörjat den här vaccinationsresan är det lika bra att löpa linan ut. Nu dröjer det tre år till nästa påfyllning.

Om en stund tar jag tåget till hufvudstaden för att imorgon gå på Språkforum. Ser verkligen fram emot det här. Det är Språktidningen som arrangerar och ledorden är begriplighet, regler och stil. Bland annat kommer poeten Bob Hansson, vars blogg ligger bland mina favoriter, att föreläsa. Jag ser även fram emot att träffa mina Stockholmsvänner ikväll.

16 maj, 2011

Öron - check!

Idag var jag med Malin på öronkontroll. Varje år ställer jag samma fråga: vad gör vi här idag? Och jag får svaret: kollar om det finns vätska bakom trumhinnorna. Hitintills har Malin inte haft några extra bekymmer med just öronen och det är väl därför jag glömmer av det mellan gångerna. Det är så mycket annat att hålla koll på ...

Jag fick även veta att vi ligger på väntelistan till en ny hörselundersökning. De kollar nämligen inte hörseln på små barn där vi var idag. Och hur tacksam jag än är för att vi får dessa kontroller, så hoppas jag att det dröjer till efter sommaren.

Ikväll packade vi ihop hela familjen och åkte på dansuppvisning. Det var avslutning på storebrors "Streetdance" och de hade övat in ett dansnummer för oss föräldrar. Så fina killar! Det var verkligen roligt att se. Jag är mycket stolt över att storebror vågade framträda, det hade han inte gjort för ett halvår sedan. Malin var tyvärr inte så imponerad som jag hade förväntat mig, men jag anar att mörker, hög musik och den sena timman gjorde sitt.

15 maj, 2011

Kryddad helgsummering

Förra inlägget var nog bland mina tråkigaste, ever! Jag har ju pluggat i två terminer för att lära mig att skriva levande ... alltså:

"Fix i trädgården" = mannen har påbörjat vår mur på baksidan. Det kommer bli kanonfint när gräsmattan ansluter mot den.
"En massa lek" = storebror har haft kompisar här och själv varit borta och lekt. Malin har cyklat en massa, hoppat studsmatta och idag när det var lite sämre väder hade vi en mysig lässtund där vi plöjde fem böcker på raken.
"Utekväll i fredags" = först ett vernissage där bland andra en kollega till mig visade upp sina smycken, sedan middag med en vän och till slut vin med ännu en vän.
"Trött en hel dag" = skakis bakis. Men det gäller att hålla skenet uppe ändå!
"Löparrunda" = 7 km, kallt, motigt men mycket vilja!

Helgsummering

Det börjar nästan bli en helgblogg det här. Veckorna springer på. Det är avslutningar högt och lågt, utvecklingssamtal, redovisningar, fixardagar, bröllopsbestyr (inte mitt eget!) och ett otal besök i vården. Maj verkade från början bli en ganska lugn månad för oss, men det har ändrat sig.

Den här helgen har vi i varje fall varit hemma det mesta. Jag var ute i fredagskväll och kom hem för sent (enligt mina mått mätt) så jag var trött hela gårdagen. Men vila får man ju inte göra ändå ... Vi har fixat i trädgården och lekt en massa. Nu ska jag snart ta en löparrunda (i kyligt smådugg) och sedan ta hand om kvällen.

Kul med Erik Saade igår!

11 maj, 2011

Äntligen beroende

Jo, jag har äntligen blivit beroende av mina två träningstillfällen per vecka. Jag gör det, jag kommer iväg! Och skulle något falera blir jag sur och tar igen det dagen efter. Oftast blir det gymmet på onsdagar i sällskap av vännen som lovat att jag ska se ut som Heidi Klum till sommaren. Och även om jag inte når just dit (!), har jag krupit ner en storlek på jeansen.

I vintras var jag på gymmet två gånger per vecka men nu har jag ersatt ena tillfället med en löparrunda, med eller utan sällskap. Idag sprang jag 6 km - även om det regnade. Det gör mig stolt! Och jag måste erkänna att det doftar fantastiskt med regn en vårkväll.

Idag var det fixarkväll på förskolan. Mannen var där och grävde ner bildäck till en hinderbana och målade övergångsställen och rondeller för cykeltrafiken. Det ska bli roligt att se Malins min imorgon.

08 maj, 2011

Den stora blå

Efter en flängig lördag har vi haft en mycket lugn söndag. Pappan har monterat en NY studsmatta, av större modell än den förra. Barnen är saliga! Vår gamla hade helt enkelt gjort sitt.

Sedan har vi planerat vad vi ska göra med baksidan av vårt hus. Vi har inte gjort något åt trädgården där sedan huset byggdes för snart 8 år sedan. Det är lite trist eftersom det faktiskt är vår entrésida. Men jag fick ny inspiration efter ett besök på Lisebergs trädgårdsdagar. Vi börjar med en låg mur ... sedan får vi se.

Dagen avslutades med besök av morbror och en grillmiddag. Just nu pågår ett parti kubb medan jag fixar Malins Idagbok. Om en stund smiter jag hemifrån för en löparrunda.

05 maj, 2011

Tandläkarbesök 2

Igår var Malin och pappan på ytterligare ett tandläkarbesök. Den här gången skulle det bli en avgjutning för gomplattan. Det går till på ungefär samma sätt som när man gör avgjutning för en tandställning. Naturligtvis är det lite läskigt att få hela munnen full med avgjutningsgegga och Malin får lugnande medicin innan de börjar. Men det funkade fint och hon kvicknade till snabbt efteråt.

02 maj, 2011

Tandläkarbesök

Idag har Malin varit hos tandläkaren för att kolla hur det stod till med gomplattan. Det känns som om den blivit för liten och vi har därför inte använt den på ett tag. Tandläkaren höll med oss och redan på onsdag ska vi göra en avgjutning för en ny platta. En mutterplatta den här gången, så att det går att variera ljudträningen på samma platta. Efter tandläkarbesöket blev det en sväng förbi optikern för att justera glasögonen.

Det är pappan i familjen som knappt visat sig på jobbet idag. Men min tid kommer då maj verkar bli en månad med många vårdbesök. Efter avgjutningen blir det utprovning av gomplattan. Och vi har sedan tidigare både örondoktor och ortoptisten (ögon) inbokade. Det går i stim ...

01 maj, 2011

Bakelser & vitsippor

Den här helgen har innehållit Valborgsfika, vitsippor, avlösning och barnkalas. Malin har varit hos vår stödfamilj över en dag och det gick kanonbra. Det var premiär, men familjen är välkänd för henne och de två pojkarna - något äldre än storebror - tog som sin uppgift att roa henne hela dagen. Bättre kan man ju inte ha det!

Eftersom vår storebror skulle på kalas blev plötsligt maken och jag ensamma hemma. Det händer ju typ aldrig. Då passade vi på att städa (!). Men inte bara det, vi tog en cykeltur till Vallda Dalar för att kika på vitsippshavet innan det vissnar bort.

Här är en bild från vår Valborgsfika ... bakelserna var svåra att motstå!