21 mars, 2012

Internationella Downs syndrom-dagen

Idag firas den internationella Downs syndrom-dagen, eller World Down Syndrom Day. Från och med i år är det en av FN:s officiella dagar för att uppmärksamma mänskliga rättigheter och av den anledningen hålls konferensen Building our future i New York idag. Internationella Downs syndrom-dagen firas för att sprida kunskap och förändra förlegade attityder mot Downs syndrom. Att dagen ligger just den 21 mars är ingen slump, utan beror på att diagnosen Downs syndrom är en kromosomförändring där det tjugoförsta kromosomparet har en extra kromosom, alltså tre kromosomer. Läs gärna mer om Downs syndrom på Svenska Downföreningens webbsida.

I helgen som gick firades Downs syndrom-dagen runt om i Sverige och längre ner i bloggen hittar du länkar till olika nyheter. Idag har Borås Tidning en ledare i ämnet, upphovskvinnorna bakom Det rätta barnet har en debattartikel i Aftonbladet och Malin och jag ska finnas i en artikel i Hallands Nyheter. Men eftersom vi befinner oss i Dalarna just nu, har jag ingen tidning tillhands. Jag hoppas att artikeln kommer att läggas ut även på nättidningen senare idag.

Vi firar vår dag med ännu mera pulka-, slalom- och längdåkning. Det kommer att bli en solig och varm dag på Grönklitt. Och till kvällen blir det mys i stugan.

Inga kommentarer: