10 januari, 2012

Nattbröd

Jag testade ett bröd som gräddas över natten tidigare i veckan och många har visat intresse för receptet. Här kommer det!

Det blir tre rejäla limpor, saftiga med hård skorpa och "blåsigt" inkråm. Jag vågade inte experimentera med andra mjölsorter eller mindre sats för jag var rädd att brödet skulle bli torrt över natten. Det hade varit toppen att göra denna stora deg i en hushållsassistent, vilket jag tyvärr inte äger. Jag körde elvisp med degkrokar tills vispen glödde ;-)

Limporna ska gräddas i 250 graders ugn, men jag hade lite lägre värme eftersom jag tycker att det blir för hett i min ugn.

Ankis nattbröd
tre limpor
13 dl vatten
50 g jäst
1,5 dl sirap
1 msk salt
2 kg rågsikt

Smula jästen i en stor bunke. Värm vattnet (fingervarmt), häll över jästen och rör om. Tillsätt sirap, salt och till sist mjölet. Arbeta degen några minuter, helst i hushållsassistent. Låt jäsa i 25 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och baka ut tre limpor (rågsikt ger kladdig deg!). Lägg dem på en bakplåt. Placera dem på "tvärsen" bredvid varandra och pensla olja/smält smör längs sidorna. De kommer att jäsa ihop och fettet gör dem lättare att sära efter gräddning. Låt jäsa 25 minuter igen.

Grädda dem i 250 graders ugnsvärme i 25 minuter. Stäng sedan av ugnen. Lägg ett smörpapper ovanpå limporna och låt dem stå kvar i ugnen över natten. På morgonen är limporna klara! Om ytan blir mörk redan då ugnen är igång, täck med smörpapper tidigare.Receptet är hämtat ur boken Nybakat, hembakat (Libris förlag).

Inga kommentarer: