17 mars, 2010

21 mars - Internationella Downs syndrom dagen

På söndag 21 mars är det Internationella Down syndrom-dagen (World Down Syndrome Day). Syftet med dagen är att sprida kunskap kring Downs syndrom för att motverka fördomar och visa på möjligheterna för personer med Downs syndrom. Datumet är valt med omsorg. Den 21:a dagen i den tredje månaden symboliserar den trippel av kromosom nummer 21 som personer med Downs syndrom bär.

Som jag skrivit tidigare så firar vi DS-dagen med att åka mot Mora, men förra året firade vi större. Nu vet jag att det kommer att vara många fikor och familjeträffar runt om i landet på söndag. Hos Svenska Downföreningens nätverk i Stockholm hålls en stor familjefest med underhållning och dessutom delas UPP-priset ut där.

UPP-priset är tvådelat och det ena går till en person med Downs syndrom som visar initiativförmåga och banar väg för andra. Den här gången blir det Mats Melin (ICA-Jerry) som får detta. Dessutom hedras en person som har stor betydelse för att personer med Downs syndrom blir accepterade som fullvärdiga samhällsmedborgare. Bo Ericsson, barnläkare på Astrid Lindgrens sjukhus får detta pris. Du kan läsa mer om firandet av DS-dagen och UPP-priset på Svenska Downföreningens webbsida. En webbsida som är under omarbetning och snart kommer att vara mycket bättre och snyggare!

2 kommentarer:

ylvisen sa...

Hej Lotta!

Ledsen att jag inte svarat tidigare, såg inte din fråga/kommentar förrens nu.

Det var vår handledare i vårt nätverk som först berättade att det skulle bli en TUFF-utbildning i Västerås som vi hakade på.

Sen såg jag att det skulle bli läger och vi, några familjer härifrån, pratade ihop oss och anmälde oss. Det är ingen som har frågat vad vi använder oss av, TAKK eller riktigt teckenspråk. Tecknena är ju typ samma, man använder dom väl bara lite olika när man pratar, eller nåt....

Vi lär oss nog "riktigt" teckenspråk på TUFF-utbildningen men vi använder det som TAKK om du förstår hur jag menar. Vi pratar ju "ordentligt" och bara förstärker med tecken precis som TAKK. Kanske blev lite förrvirrande :)

Ha en trevligt firande!!

kram ylva

ylvisen sa...

Glömde ju skriva att hon verkar vara en superfin liten tjej!//Ylva