21 december, 2011

Lisas levebröd

Jag bakar mycket bröd och nu till jul har jag hittat en ny favorit: Lisas levebröd. Det blir en gigantisk brödbulle, saftig och god. Oftast bakar jag småbröd eftersom det är praktiskt att plocka fram ur frysen, allt eftersom. Men den här stora bullen blir mäktig! Sedan kan man ju dela den i fyra kvartar innan infrysning.

Lisas levebröd
1 stor limpa
1 dl honung eller sirap
1 dl olja
4 dl mjölk
4 dl vatten
50 gram jäst
1,5 - 2 msk salt
2 dl hela eller krossade linfrön
3 dl rågsikt
1,5 (ca) liter vetemjöl

1. Smält honungen i olja i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten. Låt allt bli fingervarmt (37 grader).
2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite degvätska.
3. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med salt, linfrön och rågsikt.
4. Arbeta till sist ner vetemjölet, lite i taget. Degen ska vara ganska lös men ändå hanterbar.
5. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timma. Sedan arbetar du ner den lite i bunken igen. Obs, degen ska bar jäsas en gång.
6. Forma degen till en jättestor rund bulle. Lägg den på bakplåtspappersklädd plåt.
7. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, 1 timma.
8. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: