23 augusti, 2011

Lyckat besök på HAB

Jag har inga höga förväntningar när vi åker till HAB för årlig genomgång. Men idag fick vi träffa den bästa HAB-läkaren hitintills. Det har varit olika läkare hela tiden och ingen har känts riktigt säker på Downs syndrom. Nu finns det tyvärr inga garantier för att vi träffar samma nästa år, för även den här var inlånad från Halmstad. Men det var i varje fall en timmas genomgång som kändes rejäl och givande.

Läkaren följde ett frågeformulär som täckte in det mesta kring Malin. Allt från övriga kontroller med hjärta, ögon, öron, tänder till vårdbidrag, språkutveckling och hur hon fungerar socialt. Vi lade extra kraft på en diskussion om tillväxt och han jämförde kurvor hit och dit. Malin ligger mycket i underkant på tillväxtkurvorna för barn med bara 46 kromosomer, men är bara strax under medel på kurvorna för 47-kromosomare. Så som det ser ut just nu är det inget onaturligt med hennes ringa längd. Hon växer långsamt men stadigt. Men eftersom det snart är dags för nästa kontroll av sköldkörtelns funktion ska vi även kolla gluten och tillväxthormon när hon "ändå ska stickas". För att ha full koll!

Måste även säga att världens bästa storebror verkligen var världens bästa storebror idag. Han höll modet uppe på Malin när hon började tröttna och distraherade när hon skulle vägas och mätas. Men när det blev dags för att lyssna på lungor och hjärta behövdes ingen distraktion. Då stod hon helt stilla och väntade andäktigt. Doktorn var nämligen helt suverän med att först visa på Malins gosekanin vad han skulle göra, innan han gjorde samma sak på henne.

Andäktigheten hängde i efter läkarbesöket för då åkte vi till frisören och klippte bort Malins trasiga hårtoppar. Malin älskar att gå till frisören! Vi fick säkert vänta 20 minuter på vår tur, men hon satt stilla hela tiden!

Inga kommentarer: