14 december, 2010

Lucka 14

Idag kommer en berättelse om Lina som ska på fest hos sin gamla bästis. Imorgon får du veta hur bästisen uppfattade situationen.

Livet enligt Lina

Lina fäster luggen åt sidan med hjälp av ett silverspänne och slänger med huvudet för att kolla att resten av det håret faller som det ska. En tydlig doft av äpple sprider sig i rummet när hon öppnar dosan med läppglans och tar lite på pekfingret. Lina känner sig fin i de vita jeansen och toppen med gula små blommor och hon ropar till pappa:
- Jag är klar, kan vi åka nu?

Lina ska på kalas. Eller fest kanske det heter, Maja fyller ju faktiskt 12 år. Lina ska i varje fall få träffa Majas nya klasskamrater. Lina och Maja bodde tidigare grannar och de har lekt sedan dagis. De spelar också i samma fotbollslag och brukar kunna tillbringa timmar med att öva frisparkar och prata om nya fotbollsskor och snygga killar. Men nu har Maja flyttat utanför staden så tjejerna ses inte alls lika ofta längre.

Lina hör pappa vika ihop tidningen ute i köket. Själv har hon studsat ner för trappan och står redan klar i hallen.

- Det ska väl bli roligt att träffa Majas nya kompisar, säger pappa när de går ut till bilen.
Lina svarar inte för hon tänker. Det har inte känts som vanligt när hon träffat Maja de senaste gångerna på träningen. De har inte haft så mycket att prata om.

Pappa släpper av Lina utanför det röda trähuset där Maja bor nu. Det pirrar lite i magen när hon går till baksidan och hon hör skratt och glada röster.

- Hej Lina, vad kul att du är här! Maja springer fram och kramar om Lina samtidigt som hon föser fram henne till ett gäng tjejer som står runt ett bord på uteplatsen. Lina tycker att de ser väldigt vuxna ut och den blommiga toppen känns inte lika rätt längre.
- Det här är Lina från min gamla klass, säg hej till henne!
Vadå gamla klass, tänker Lina. Jag är väl inte bara en gammal klasskamrat. Men hon säger inget utan försöker se glad ut när hon hälsar. Hon känner faktiskt igen några från fotbollen.

Det står en skål med jordgubbsbål framdukad och Lina går fram för att ta ett glas. Just som hon tar tag i sleven för att hälla upp, snubblar hon på en skarv mellan stenplattorna och tappar balansen. För att inte ramla tar hon emot sig på det vita rangliga trädgårdsbordet. Men, det håller inte. Som i slow motion ser Lisa bålskålen och alla glas glida av bordet. Ljudet av krossat glas skär i öronen och Lina vill bara dö av skäms. Vilken katastrof!

- Ja Lina, du kan konsten att göra entré, skojar Majas mamma som precis kommer ut ur altandörren.
- Men Lina, ropar Maja förtvivlat, nu har vi ju ingen bål.
- Ingen fara, säger Majas mamma. Jag har en kanna till i kylen. Men akta er för glasskärvorna. Jag ber Thomas komma ut och plocka upp, ni får gå bort till gungan så länge.

Gungan är en gammal trädgårdsgunga där man kan sitta fyra på samma gång. Tjejerna samlas och Lina hör hur det viskas och fnissas. Det känns inte alls bra. Och Maja ser ut som hon svalt en citron. Lina tar sats och säger:

- Vet du vem som flyttat in i ert gamla hus, Maja? Det vet inte Maja och hon verkar inte vara så intresserad heller. Men Lina ger sig inte utan fortsätter:
- Det är Linus från pojkar -97.
- Va! ropar Maja, för nu kan hon inte hålla sig. Hörde ni? Linus - han som är så häftig!

Lina myser. De andra tjejerna från fotbollen börjar fråga henne om Linus och de som inte vet vem han är förstår ändå att det här är en viktig nyhet. Det samlas ett litet gäng kring Lina och Maja för att få höra allt om den här Linus.

Snart kommer Majas mamma ut med ny bål och en trave pappmuggar. Som tur var fick inte Lina några fläckar av bålen på de vita jeansen och nu känns det faktiskt precis som vanligt med Maja. Och hennes nya klasskompisar verkar ju vara rätt roliga. Det här kan nog bli en riktigt lyckad fest!

Inga kommentarer: