24 oktober, 2009

Get It Down 31 for 21, dag 24

Igår när jag åkte till jobbet tog jag upp en Metro vid tåget. Rubriken som möter mig denna fredagmorgon är "Barn med Downs är inte önskvärda". Tack för den - det satt som en smäck! Det var en undersökning där man konstaterar att det inte föds fler barn med Downs även om Sveriges mödrar blir allt äldre. Orsaken är naturligtvis alla de tester som erbjuds. Allt fler barn med Downs aborteras. I artikeln jämförde man med Danmark där KUB-testet sedan några år erbjuds alla blivande mödrar. Där föds knappt några barn med Downs längre.

Jag är inte emot fosterdiagnostik, men när samhället erbjuder en test till alla blir den vedertagen. Samtidigt finns det väldigt lite information till de föräldrapar som hamnar i ett "riskläge" (för det finns knappt någon inom sjukvården som använder ordet "chans" i de här sammanhanget). Det är oansvarigt att införa tester utan att samtidigt kunna informera kring vad det innebär att få ett barn med Downs syndrom. När Svenska Downföreningen är ute och föreläser möter de skrämmande många föråldrade synsätt på barn och vuxna med Downs. Och det är bland proffsen!

Idag kan personer med Downs syndrom leva friska och innehållsrika liv - då sätts alla klutar in för att hindra att fler föds. Det är väldigt motsägelsefullt och en väldigt speciell människosyn.

Jag är glad att Malin inte läser tidningen ännu ...

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan man testa bort elakhet, ondska så skulle jag testa också, det skadar ju andra.Eller någon sjukdom man kommer att lida väldigt mycket av.Annars inte.
Varför man ska sortera bort barn som har alla möjligheter att leva ett bra liv är för mig obegripligt dumt.