26 oktober, 2008

Get it Down 31 for 21, dag 26

Är det så att vi är lite mer oroliga för Malin redan nu? Nej, jag tror att vi oroar oss lika mycket för sonen. Men det hänger nog ändå kvar lite från när Malin var nyfödd och hade ett hjärtfel. Jo, Malin föddes - som så många av barnen med Downs - med hjärtfel, en "snällare" variant. Hon hade fem hål i skiljeväggen mellan kamrarna. Jag skriver hade för flera av hålen har nu vuxit ihop och vi har inte lika täta kontroller längre. Men i början gick vi på kontroll ofta och läkaren undersökte Malins hjärta med ultraljud. Det hänger kvar - att hon inte var lika stark då virusen slog till.

Nu ska jag berätta om tecken. Under de senaste 10-15 åren har man konstaterat att barn med Downs får stor hjälp att komma igång med talet om man tidigt stöttar med tecken. Det kallas TAKK (tecken som alternativ kompletterande kommunikation). Det är helt enkelt teckenspråk. Vi tecknar de viktigaste orden i varje mening för att förtydligt orden - OCH som naturlig följd talar vi långsammare. Det är inte alla barn med Downs som har svårt med talet - men de flesta har någon form av språkstörning. "Vårt" teckenspråk använder i mångt och mycket samma tecken som döva MEN skillnaden är att vi inte tecknar alla ord, utan förtydligar de viktigaste. (Dövas teckenspråk har även en annan grammatik).

Vi har tecknat med Malin sedan hon var ca 6 månader. Det var inte så många ord i början, men det var bra att vi startade för nu känns det naturligt och inte konstlat att teckna. I början kändes det ovant och obekvämt att teckna när andra såg på. Sedan har vi haft flera "dippar" i tecknandet eftersom det ibland känns ganska meningslöst att teckna när man inte får något svar ... Men NU får vi svar. Malin tecknar hela tiden. Vi förstår inte allt, men tecknar gör hon. Vi har en pärm där vi sätter in "säkra" identifierade teckan och som det är nu hinner vi inte med att uppdatera den. Jättekul!

Det har varit enklast att öva tecken genom att sjunga teckensånger och det är även i sångerna som många nya tecken kommer. Teckensånger är alltså mitt tips för andra föräldrar som har svårt att komma igång med tecknandet!

Inga kommentarer: