16 april, 2012

Önskas: böcker med teckenstöd

Det här blogginlägget anknyter till Centrum för lättlästs bloggstafett om språk, makt och demokrati. Centrum för lättläst arbetar för allas rätt till litteratur, nyheter och information utifrån var och ens förutsättningar.

Det tog ett tag innan jag obehindrat kunde läsa teckenböcker för Malin. Naturligtvis kunde jag inte alla tecken och ibland är det svårt att utläsa hur tecknet ska se ut genom att bara titta på en bild. Jag skulle också stötta Malin som inte kunde sitta själv, hålla boken och peka på bilderna samtidigt som jag tecknade. Efter ett tag fick jag tipset att använda ett bokstöd! Numera kan Malin sitta själv och jag kan många fler tecken, så vi kan ha helt vanliga lässtunder i hennes säng på kvällen.

Eftersom det inte finns tillräckligt många böcker med teckenstöd, läser vi naturligtvis även andra böcker. Men att se orden både med bokstäver och tecken förstärker intrycket och kan öka möjligheten att lära sig att läsa och komma ihåg orden. Därför tillverkar vi egna teckenböcker. Det kan vara temaböcker om djur, om högtider eller en bok som beskriver vinterns skidsemester. Temaböckerna blir som uppslagsverk för inlärning av nya ord och en semesterbok fungerar som stöd när Malin ska återberätta vad hon varit med om.

Det är en hel del pyssel att tillverka egna böcker. Det ska tänkas, skrivas, hittas tecken och bilder, lamineras och spiralbindas. MEN det är värt det, för böckerna är mycket populära! Malin plockar ofta fram dem och sitter och bläddrar och läser själv. Både med talade ord och med tecken.

Här kan du se exempel på två egentillverkade böcker.