07 april, 2009

Utvecklingssamtal och träningsplanering

Idag hade vi både utvecklingssamtal och träningsplanering för Malin på förskolan. Vi hade fått barnvakt och kunde vara med båda två. Det är alltid roligt med utvecklingssamtal ... dvs det är alltid roligt att prata om sina barn ;).

Det går bra för Malin på förskolan. Hon har sin plats i gruppen och det sociala samspelet fungerar fint. Malin tycker mycket om samlingen och är aktiv där, hon följer instruktioner och väntar på sin tur. Mest av allt gillar hon att vara i lekhallen. Hon gör sina försök att klättra i ribbstolarna, rullar i mattorna, leker med bollar. Men både dockvrån och uteleken är också väldigt poppis. Utomhus är sandlådan bäst, ivarje fall just nu.

Malin har en egen träningsstund ca 20 minuter per dag. Hon älskar träningen och är verkligen fokuserad på övningarna. Detta fungerar mycket bättre på förskolan än hemma. När vi tränar här hemma tappar hon intresset snabbare. Inför kommande månad forstätter vi att posta saker i en låda, sortera klossar efter färg och lägger till att sortera olika föremål efter färg och lägga dem i färgade påsar. Sedan kompletterar vi med pussel och ljud- och lyssningsövningar. Vi kommer att fortsätta med p-ljud (pappa, pippi) och lägger även till g-ljud (gagga). (För att Malin ska lära sig att prata krävs att hon känner igen och särskiljer olika ljud i språket - därför tränar vi vissa ljudkombinationer).

Nu kommer förskolan att börja jobba med "dagens tecken" på samlingarna. Hela barngruppen är intresserad av tecken och flera barn har haft stor nytta av tecken i sin egen språkutveckling.

Tyvärr blåser besparingsvindarna även i Kungsbacka kommun och personalsituationen på Malins avdelning kan komma att förändras i höst. Vi håller både tummar och tår för att förslagen inte ska gå igenom för det skulle vara en katastrof för gruppen och för Malin!

Inga kommentarer: